Informace k vypracování projektu – Kvarta, školní rok 2020/2021
Možnosti zpracování
- Název miniprojektu
- Autor miniprojektu
- Měsíc a rok vypracování
- Vlastní obsah miniprojektu
- Odkazy na použité zdroje – je nutné použít minimálně 3 různé zdroje (např. učebnice, kniha, časopis, internet, apod.)
- MS PowerPoint – 8 stránek (text velikost 14 px, alespoň 5 obrázků – 800 x 600 px)
- Webová stránka – 5 stránek vč. hypertextových odkazů na zdroje, alespoň 5 obrázků – 800 x 600 px
- Krátký film – minimální délka vlastního mluveného slova 5 minut
- Referát – 4 stránky text, formát A4, velikost písma 12 px, řádkování 1,5, alespoň 3 obrázky – max. 8 x 6 cm)
- Poster – alespoň 7 odstavců textu, 5 obrázků
Způsob prezentace – poster (plakátové sdělení)
Vypracujte poster (plakát), který by bylo možno vystavit (např. bílý balící papír, popř. papír příslušného formátu). Je také možné poster vytvořit v programu PowerPoint a následně vytisknout. Doporučené rozměry: šířka – od 70 do 90 cm, výška od 50 do 70 cm.
Navržená témata
1) Úprava a čištění vody
2) Dělící separační metody a jejich využití
3) Využití kovů v praxi
4) Využití halogenů a jejich sloučenin v praxi
5) Výroba a využití plynů získávaných ze vzduchu
6) Výroba významných anorganických kyselin
7) Výroba piva
8) Chemické látky využívané ve stavebnictví
9) Významné osobnosti chemie
10) Potravinářská aditivita (konzervační látky, sladidla, barviva, regulátory chuti,…)
11) Výroba železa a oceli
12) Radioaktivita pomáhá i škodí
13) Výroba skla a keramiky
14) Chemie a ekologie – kyselé deště, skleníkový efekt, eutrofizace, …
15) Kyselost a zásaditost roztoků – využití, určování a měření pH
16) Krystaly – krystalové soustavy, možnosti přípravy krystalů, využití v praxi
17) Galvanické články a jejich využití
18) Elektrolýza a její využití
19) Rostlinná barviva a jejich význam
20) Vitaminy – charakteristika, rozdělení, význam
21) Enzymy a hormony – charakteristika, příklady, vztah těchto látek k metabolismu
22) Zdroje uhlovodíků a jejich zpracování
23) Léčiva – historie, charakteristika, přehled
24) Bojové chemické látky
25) Alternativní zdroje energie
26) Barviva – charakteristika, přehled, využití
27) Nukleové kyseliny – význam, vztah ke genetice
28) Drogy a návykové látky – rozdělení, přehled, škodlivost
29) Významné makromolekulární látky a jejich využití
30) Sacharidy, lipidy, bílkoviny a jejich vztah k výživě
31) Chemické látky v televizní reklamě
32) Třaskaviny a výbušiny – charakteristika, přehled, využití, rizika
PTEJTE SE, DISKUTUJTE…
0 komentáøù